Praktijkfolders.nl vindt direct z’n weg naar de wachtruimte

De bedrijfsnaam IDS doet niet bij iedereen meteen een belletje rinkelen. Wij durven echter te stellen dat heel Nederland wel eens direct met hun dienstverlening te maken heeft gehad….

De wachtruimte

IDS richt zich sinds 1988 namelijk op de communicatie in de wachtkamer van zorgverleners. Dan denk je al gauw aan het rek met informatieve folders, waarvan er minstens eentje de aandacht trekt vóórdat je wordt geroepen voor je afspraak. Op dit moment is IDS actief op zo’n 8.000 locaties in Nederland, en worden jaarlijks meer dan 11 miljoen patiënten bereikt.
IDS heeft een buitendienst van meer dan 40 man/vrouw die langs alle praktijken gaat om de folders bij te vullen of om te wisselen en zorgverleners te interviewen. Maar wat als een brochure al op is, voordat iemand van IDS is langs geweest? Geen nood. Artsen of hun assistenten mogen heel eenvoudig folders bijbestellen.

Restyling van Praktijkfolders.nl
Op www.praktijkfolders.nl kunnen ze zich registreren en de gewenste folders aanvragen. Deze worden dan door IDS op het juiste adres afgeleverd. Helemaal gratis. Eigenlijk is het te mooi om waar te zijn: de zorgverlener kan de wachtruimte ‘aankleden’, de patiënt vindt er nuttige informatie en de opdrachtgevers (partners) van IDS kunnen hun boodschap uitdragen op een zeer relevante plek.
Aan het ontwerp van Praktijkfolders.nl was jarenlang niet heel veel gewijzigd. IDS kreeg weliswaar bestellingen binnen, maar de website paste steeds minder goed bij de uitstraling van de rest van het bedrijf. Tijd voor een restyling dus. En daarvoor werd Lab050 gevraagd.

De user stories in kaart
Als eerste brachten wij de user stories in kaart: wie zijn de bezoekers van Praktijkfolders.nl, wat zijn de online doelen die zij willen bereiken en – ook niet onbelangrijk – wat zijn de online doelen van IDS? Uit de interviews en analyses bleek het voornamelijk om bezoekers te gaan met een eigen zorgpraktijk, die eenvoudig folders wilden bijbestellen en daarvoor hun laptop of PC gebruikten.

Het raamwerk
Met die informatie konden we bouwen aan het Interactie Ontwerp. Dit is een raamwerk van de website, zonder design maar met alle gewenste functionaliteiten. Het geeft een beeld van hoe de website er uit komt te zien. In deze fase konden we vrij simpel de feedback van IDS verwerken in het Interactie Ontwerp, en met hun inzichten zaken toevoegen of juist weglaten.  

Sausje
De basis van de nieuwe website was af, het voorwerk klaar. Toen kwam het sausje er overheen: het webdesign. Het is net als met een huis dat echt begint te leven als de wanden gestuct zijn, de vloer is gemonteerd en de meubels op z’n plaats staan.
Er is bewust gekozen om totaal te breken met de oude stijl. Wél was het belangrijk dat de rustige sfeer op de website behouden bleef. Een ontwerp dat paste bij de doelgroep (de zorgverleners). In het design zie je daarom veel wit en lichtblauw, en is er een ruime opzet van de foto’s en teksten. Van schreeuwerige trucs, die de aandacht kunnen afleiden, hebben we afgezien.
Een goede zoekfunctie was onontbeerlijk om bezoekers snel door het bestelproces te loodsen. Populaire thema’s en de snelst lopende folders worden als suggestie mee gegeven, maar ‘vrij’ zoeken moest natuurlijk ook mogelijk zijn.

Voorkant Praktijkfolders

De uitvoering
Na diverse feedbackrondes, waarbij we over en weer met suggesties kwamen, was het ontwerp gerealiseerd en voldeed het volledig aan de wensen van IDS. Dat was het moment om met de feitelijke bouw van de website te starten. Aangezien in de eerdere fases het ‘denkwerk’ al was verricht, kon de doorlooptijd aanzienlijk worden bekort. Het was nu sec het uitvoeren van de beschreven taken.

Eerste resultaten
Medio april 2014 ging de nieuwe website van Praktijkfolders live, met direct het gewenste effect: het aantal bestellingen steeg naar recordhoogte. Hierdoor ziet IDS een groei in hoogwaardige contactmomenten met de zorgverlener, en zijn de partners erg tevreden met de toegenomen afname van hun brochures en folders.
De wachtruimte is nog steeds hét domein waarop IDS zich richt. Praktijkfolders.nl blijkt een uiterst doeltreffend medium om daar een plekje te veroveren.

IDS over Lab050
Lisa-Jane Horgan, Country Manager van IDS Nederland, kijkt terug:  “De samenwerking met Lab050 hebben wij als erg prettig ervaren, vanaf het eerste moment viel het op hoe gestructureerd de bouw van de website werd aangepakt. Wat ons het meeste is bijgebleven is het persoonlijke contact waarbij nieuwe ideeën vaak direct werden geïmplementeerd. Het is ons zelfs zo bevallen dat we gelijk door gaan met Lab050 voor de bouw van een andere website.”